во

Зошто се расправаме

Дали е можно некого многу да сакате, а сепак да се расправате? Поголемиот број на брачни парови ќе одговорат потврдно на ова прашање. Некои истражувања покажуваат дека тие се расправаат седум пати на ден, а научниците откриваат дека реакцијата често нема врска со партнерот, туку со нешто од минатото.Некогаш постапката на нашиот партнер не потсетува на реакција на нашиот бивш партнер или на некои нерасчистени сметки со родителите, па бурно реагираме.

Кога станува збор за партнерот, тука сме ранливи, немаме гард, и логично е дека повеќе не боли тоа што тој ќе го каже или направи отколку некој друг. Психолозите предупредуваат да обрнеме внимание на внатрешниот критички глас поради кој некогаш реагираме премногу бурно. А сите го имаме.

Можно е сепак, да се прекине расправијата во која многу парови се впуштаат, велат стручњаците. Прво, треба да се фокусираме на позитивни работи. Како човечко суштество, ние сме “направени” да обрнеме внимание на опасност, затоа сме насочени на недостатоците на партнерот. Наместо да се фокусираме на негативностите, би требало да размислуваме за добрите работи. Наместо да го критикуваме партнерот за она лошо што го има направено, можеме на пример да му заблагодариме за добро.

Друго, занимавајте се со сегашноста, оставете го минатото позади вас. Тука во главно сите паѓаме на тестот, бидејки една работа буди друга, па трета, на тој начин во нас се буди сомнеж преку која се вовлекуваме во расправии бидејки сите наши фрустрации кои до тогаш сме успевале да ги потиснеме во нас сега одеднаш излегуваат на површина.

Трето, многу е важна паузата. Држете се до правилото “пауза наместо реакција”. Пузата ќе ве сочува од импулсивна реакција која како таква кај нашиот партнер предизвикува реакција, и ете ја расправата. И затоа обидете се да вдишите длабоко 10 секунди и ќе успеете да избегнете расправија и со тоа на тој начин и во иднина ќе успеете да спречите голем број на конфликти.

Што мислите?

Напишано од zabavnomk

Коментари

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вчитување…

0

Киселата зелка одлична за вашиот имунитет

Wi-Fi 6 со 40% побрз пренос на податоци